Vilket är bästa torrfodret för kastrerade innekatter?

Hej!

Vi har två kastrerade innekatter på två respektive tre år. I dag äter de Hills sterilized Young adult. De älskar maten men jag tycker att den innehåller för mycket spannmål och för lite animaliskt protein.

Annons

Vilken anser ni vara det bästa torrfodret för kastrerade innekatter? De är friska i övrigt och har aldrig haft dålig aptit eller problem med matsmältningen.

Orijen har jag hört ska vara väldigt bra men passar det även för kastrerade katter? Jag tänker mest på att det ska vara bra för urinvägarna också..

Vad är det annars som skiljer vanligt torrfoder från torrfoder anpassat för kastrerade katter?

Tusen tack på förhand!

Veterinären svarar:

Hej!

Ofta så är foder för kastrerade katter lite mer energisnålt och kan ha lite annorlunda salt och mineralinnehåll för att minska risken för urinvägsproblem hos ffa kastrerade hankatter.

Jag rekommenderar helst att katter är främst blötfoder med hög proteinhalt. Dels för att katter ofta är lite dåliga på att dricka och dels för att det går att ha högre proteinhalt och lägre kolhydratmängd i blötmat. Ett foder som jag ofta tycker fungerar bra, ffa om katten har lite tendens att vara överviktig, är Hills m/d. Det jag letar efter är högt proteininnehåll och lågt kolhydratinnehåll, det finns hos andra foder också, så titta på innehållsförteckningen och jämför, tänka på att jämföra torrsubstans och inte ätfärdig vikt för att kunna göra en korrekt jämförelse. Ett foder som jag också har för mig har bra proteinmängd och lite kolhydrater är vissa av Mjaus blötfoder.

När det gäller torrfoder så kan man välja m/d även där, jag tycker också att Orijens torrfoder ser bra ut, men det innehåller lite mindre protein än vad m/d gör.

Titta och läs alltså på innehållsförteckningen och lär dig att jämföra olika foder på så sätt, så har du lättast att välja ett riktigt bra foder till din katt!

PS Så här räknar du ut torrsubstans om det inte står angivet på fodret:

Att räkna ut torrsubstans på enkelt sätt

Exempel: Ett foder innehåller 72 % vatten och 6 % protein. Du vill veta vad torrsubstansmängden av protein är. Tänk att du räknar på 100 gram foder.

Börja med att räkna ut hur många gram vatten fodret innehåller: 72 % vatten x 100 gram foder = 72 gram vatten. Dra sedan bort vattenmängden från fodret: 100-72= 28 gram helt torrt foder blir kvar.

Nu vill du veta hur många procent av torrsubstansen som är protein:

Du vet att 6% av det ätfärdiga fodret är protein. 6% av 100 gram är 6 gram. För att få fram den procentuella andelen protein i torrsubstansen dividerar du 6 gram protein med 28 gram torrsubstansfoder = 0,21 dvs 21 % protein.

Elin Lindell

Legitimerad Veterinär