Varför tappar katten päls i december?

Hej,

Nu är det december månad och vi har en perserkatt som tappar massor av päls. Varför gör den det? Kan man få veta om en katt är sterilliserad?

Mvh,
Jeanette

Veterinären svarar:

Hej!

Att katten tappar massa päls kan bero på normal fällning, sjukdomar som orsakar nedsatt päls- och hudkvalitet samt sjukdomar i huden. Om du tycker att det verkar avvika från normal fällning eller om katten fläckvis tappar päls rekommenderar jag att du låter en veterinär undersöka din katt.

Annons

Det går att försöka ta reda på om katten är kastrerad (man säger kastrerad även om honkatter eftersom man tar bort äggstockarna). Dels kan man leta efter operationsärr på magen och ibland kan man känna stygn som sitter kvar om katten är sydd med stål (men då måste katten vara ganska smal). Man kan även vara uppmärksam på om katten löper eller inte. Det finns också möjlighet att ta blodprover för att kolla hormonnivåer men jag är osäker på hur tillförlitliga sådana analyser är.

Det enda 100% säkra sättet är att öppna och titta. Men det kan ju kännas lite onödigt om man misstänker att hon faktiskt är kastrerad.

Hoppas mitt svar kunde hjälpa dig!

Vänliga hälsningar,

Linnea Jonsson

Legitimerad Veterinär