Varför skäller min hund?

Hej.

Jag har två valpar som är syskon hemma som är tio veckor gamla. Båda är en korsning av japansk spets och papillon. Båda är väldigt harmoniska av sig men när dom leker så skäller dom väldigt högt. Jag undrar vad du som veterinär rekommenderar. Jag har provat att avleda dom med bland annat ljud såsom knackningar, musik och annat. men det blir då bara tillfälligt att båda slutar skälla.

Annons

Hälsningar
Maja

Veterinären svarar:

Hej!

Papillon och japansk spets är hundraser som är avlade för att skälla mycket. Det är därför helt normalt för dessa valpar att skälla mycket. Om du vill försöka minska deras skällande bör du träna på detta med valparna. Det kommer att ta mycket tid att träna bort ett beteende som dessa hundar är avlade för. Börja med att gå på valpkurs med dom små.

Om du leker med en av valparna och den börjar skälla så slutar leken. Valpen lär sig då att du endast leker med den om det är tyst.

Som sagt, dessa hundar är avlade för att skälla mycket. Det kommer att ta mycket tid och energi att få detta att försvinna och du kan behöva ta hjälp av en hundinstruktör för att lära dig hur du bäst ska hantera deras beteende.

Lycka till!

Linnea Jonsson
Legitimerad Veterinär