Varför rycker min fågel sina fjädrar?

Hej! Jag har en albakakadua hona på 15 år som rycker bort fjädrar med foten runt halsen. Mest när hon sitter i mitt knä men kan även göra det sittandes ensam. Hon är ingen burfågel utan får alltid var lös och göra som hon vill. Jag är pensionär så jag är mycket hemma så hon behöver inte vara ensam långa stunder. Jag har även hund och katt som hon kommer överens med. Hon klättrar mycket i träd och har många leksaker, så brist på uppmärksamhet har hon inte. Ibland kan hon kännas väldigt het, nästan så hon bränns. Inte ofta men någon gång. Tack .

Annons

Hälsningar
Anonym

Veterinären svarar:

Hej!
Tyvärr är fjäderplockning vanligt på större papegojor, ffa grå jako, ädelpapegojor och kakaduor. I de allra flesta fallen är problemet en beteenderubbning. För att vara helt säker att så är fallet, bör man göra en klådutredning på fågeln. Man går då igenom fågelns hälsa mycket noga för att utesluta sjukdomsorsaker. Om inga sjukdomar eller fel hittas, klassar man plockningen som beteendeorsakad. I en del fall kan det vara en sjukdom eller skada som utlöst beteendet men trots att sjukdomen för länge sedan är avläkt, fortsätter fågeln att plocka eller rycka sina fjädrar.
Hos en del individer, ffa kakduor kan plockningen ha en koppling till könshormonerna. Dessa fåglar plockar sig vanligtvis mer under vissa perioder av året. Dessa fåglar kan man prova att behandla med hormonsprutor. I en del fall ses en förbättring men i andra fall blir det ingen skillnad alls. Fördelen är att hormonbehandlingen är tämligen riskfri och ger mycket få biverkningar men nackdelen är att man måste upprepa behandlingen var gång fågeln kommer in i en ny säsong.
De fåglar som plockar sig som en “ful ovana” är ofta mycket svåra att få att sluta. Plockandet är ofta självbelönande på många sätt, till exempel att fågeln får uppmärksamhet av ägaren eller att ryckningen av fjädrarna ger en liten endorfinkick som är beroendeframkallande.
Vill man jobba med sin fågel för att bli av med eller dämpa beteendet, syftar beteendeträningen i första hand till att fylla fågelns dag med så mycket givande aktiviter att det inte finns så mycket tid över till plockning. Man kan till exempel trickträna fågeln och lära den födosöksbeteende. Födosöksbeteende är när fågeln får lära sig att “jobba” för maten. Man serverar inte maten i en stor skål mitt framför näbben utan stoppar in maten i olika föremål som fågeln måste forcera för att komma åt födan.
Du kan läsa mer om det här problemet i en artikel på hemsidans faktabank under “Beteenderubbning, fågel”. Där finns en artikel som heter “Fjäderplockning, papegoja”.

Marianne Tornvall
Legitimerad Veterinär