Varför lägger undulaten ägg hela tiden?

Hej tänkte höra med er min fågel har blivit så konstig, hon bara lägger ägg . Hon har hållit på nån månad och är uppe i det åttonde ägget, sen är avföringen stor som en femkrona och lös.

Hon ute och flyger fast det är becksvart i huset, förr satt hon tyst i buren när det var mörkt. Sitter gärna på gardinstången och biter på tapeterna, hon som förr var så sällskapsjuk, vill inte umgås längre på samma sätt.

Annons

Jag undrar hur länge det ska hålla på och kan jag göra nåt för att få tillbaka henne som hon var innan, är orolig att hon samtidigt mår dåligt.

Eva

Veterinären svarar:

Du har all anledning att vara orolig. Det är tyvärr vanligt att undulathonor “fastnar” i äggläggningsfasen och det är inte alls bra för dem. En undulat i det vilda häckar normalt sett bara en gång om året och lägger då ca 5-6 ägg. Fortsätter honan att lägga ägg kan det leda till sjukdomar som kalkbrist, värpnöd och annat.

Du kan försöka hejda din hona genom att successivt göra hennes dagar kortare (skapa vinter), möblera om i hennes miljö, hindra henne från att krypa in i mörka utrymmen såsom skåp, lådor, under täcket m m samt försöka distrahera henne från häckbeteende generellt.

Om du inte får henne att sluta lägga ägg, tycker jag att du ska kontakta en fågelkunnig veterinär som kan hjälpa dig med hormonbehandling.

Hoppas det går bra!

Marianne Tornvall

Leg veterinär