Varför kliar sig hunden så mycket?

Har en kastrerad hanhund på 2 år (blandras japanese chin-dansk/svensk gårdshund), han kliar sig (tuggar emellanåt) jättemycket på vänster framtass så att pälsen försvunnit och är jätterött område som sitter mellan “armbågen” och “tassleden”, ett område på va 4-5 cm långt totalt och undrar vad det kan bero på, vi har försökt byta foder så han har annat foder än resten men inte alltid lätt att hålla koll på det han äter då det finns 3 hundar till i familjen plus katt.

Annons

Hjördis

Veterinären svarar:

Hej!

När en hund kliar sig/naggar/slickar på ett ställe kan det endera bero på att det kliar eller att det gör ont. För att få veta vilket behöver en veterinär undersöka honom.

Om han han har klåda så är det vanligen på grund av någon allergi eller parasiter. Eftersom du inte nämner att någon av dina andra hundar har klåda så är det förmodligen inte parasiter. Om hunden är allergisk kan den endera vara allergisk mot något i fodret, oftast en proteinkälla, eller mot något i omgivningen.

För att veta vilket det är bör ni gå till en veterinär och göra en allergiutredning. Om ni själva misstänker att det är fodret så går det bara att utvärdera om man lyckas hålla hunden i från ALLT annat ätbart (även kattbajs). Man måste sätta hunden på vad som kallas en eliminationsdiet. Det går ut på att den får äta ett foder med en proteinkälla den tidigare inte ätit, tex ren eller hjort. Eller så innehåller fodret protein som är nedbrutna/hydrolyserade i så små delar att hunden inte reagerar allergiskt på dem. Sen ska hunden äta enbart det fodret i minst 8 veckor innan man vet om det fungerar. Varje gång den får i sig något annat så får man börja om igen.

Men hunden kan ju även vara allergisk mot något i omgivningen, som förrådskvalster eller pollen tex. Det kan man ta reda på genom att ta ett blodprov.

Så jag tycker ni ska uppsöka en veterinär för det är oerhört stressande och plågsamt att ha klåda. Fram till ni varit hos veterinären tycker jag ni ska sätta på hunden en krage så han inte kommer åt att klia upp sår.

Lycka till!

Karin Augustsson