Varför har min katts slickbeteende ökat?

Hej! Min kastrerade honkatt Fanny (9 år) har sedan ett år tillbaka börjat slicka sig mer och mer. Nu är insidorna av bakbenen, nedre delen av buken och baksidan av svansen helt kala. Dessutom har hon ett par kala fläckar på frambenen. Beteendet började när jag var bortrest i 3 månader förra året och Fanny var hos min syster som hon stortrivs hos. Jag misstänker att det är den parfymerade kattsanden (det fanns inget annat i djuraffären att köpa) som vi hade ett tag utlöste det tilltagande slickbeteendet. Fanny mår för övrigt bra! Är detta psykologiskt? Kan det vara symtom på någon sjukdom? Vad kan jag göra? Jag lider av att titta på de kala fläckarna och förstår inte varför Fanny verkar så hårdhänt när hon putsar sin päls. Är detta vanligt?
Hälsningar orolig matte Susanna

Veterinären svarar:

Problemet med slickande katter är inte helt ovanligt och kan vara knepigt att komma till rätta med. Ibland kan det var något relativt enkelt som en urinvägsinfektion eller inflammation i analsäckarna. Katten kan inte göra något åt problemet själv men instinktivt försöker den slicka bort problemet.
Om man utesluter liknande utlösande orsaker så får man gå vidare och fundera på om det är en hudsjukdom som orsakar klåda. En svamp eller bakterieinfektion? Allergi mot något i miljön eller i fodret? Hårsäckskvalster (demodex). Behandlingen beror på vad man hittar för orsak tex antibiotika mot bakterier, speciellt foder, kortison för att lindra klådan osv.

Annons

Ibland hittar man ingen fysisk orsak och man får då fundera i andra banor. Kan det vara stress? Katten kanske stressas av något i miljön i hemmet. Är det interna stridigheter mellan familjens katter? Finns det något utanför huset som katen ser och stressas av?
Att hitta orsaken kan följdaktligen ta ång tid och många gånger kan det vara klokt att vända sig till en veterinär som specialiserat sig på katt och/eller hudsjukdomar.
Fredrik Ståhlberg

 

Mvh Fredrik Ståhlberg, Legitimerad Veterinär