Varför har min kanin svullna trampdynor?

Hej!
Min son har en kaninhona, 8 månader. Idag upptäckte vi att hon har enorms svullna och röda trampynor vid alla klor. Det märks inte om hon har ont eller ej- men på senaste tiden har uppträtt väldigt aggressivt. Hon äter och dricker som vanligt. Har nog blivit mer stilla när hon får springa fritt. Vad kan detta vara och bör vi uppsöka veterinär?

Annons

Mvh Angelica

Veterinären svarar:

Hej Angelica!
Jag tycket absolut att ni ska gå till veterinär med er kaninhona. Jag är övertygad om att det gör väldigt ont även om hon inte visar smärta på samma sätt som en hund skulle göra.
De vanligaste orsakerna till de symptom ni beskriver är skavsår på tassarna till följd av att underlaget är för hårt eller svampinfektion i huden. Kaniner har inga trampdynor utan päls ska skydda den tunna huden på fötterna. Om underlaget är för hårt, kan pälsen slitas bort och då får kaninen skav- och trycksår på fotsulorna. Om kaninen trampar i urin eller avföring, kan såren infekteras och svullna kraftigt. Om ni tror att orsaken kan vara underlaget måste kaninen få ett mjukt och luftigt underlag som byts ofta. Ett enkelt och billigt sätt att ordna detta är att ha ett riktigt tjockt lager halm i buren, gärna 2-3 dm så att kaninen liksom “svävar på luft”. Om orsaken är en svampinfektion eller något annat behöver ni receptbelagda preparat att behandla med. Dessa kan veterinären skriva ut.

Marianne Tornvall
Legitimerad Veterinär