Vad är effekterna av en vasektomi på en hane respektive tik?

Hej!

Jag undrar vad effekterna är av en vasektomi eller kvinnlig vasektomi är på en han- respektive tikvalp innan könsmognad, ner till ca 8-10 veckor.

Jag vill förtydliga att jag bara undrar det här av ren nyfikenhet, då jag vet att all kastrering och sterilisering på djur görs efter könsmognad. Frågan kom upp efter en diskussion med en vän.

Annons

Tack på förhand!

Vänliga hälsningar,

Susanne

Veterinären svarar:

Hej Susanne

Eftersom man vid en vasektomi inte tar bort könskörtlarna, utan bara knyter av sädesledare/äggledare och blodkärl, så är effekten att hunden inte kan befrukta respektive bli dräktig. Hormonutsöndringen fungerar som vanligt. Det gör också att hunden kommer att utvecklas normalt fysiskt även om det görs innan könsmognad. De beteenden som vi ofta vill ha bort genom att kastrera våra hundar kommer således inte att försvinna. Tikarna löper och blir skendräktiga och hanarna kommer vara lika intresserade av löptikar tex.

En negativ följd är att tiken forfarande kan få livmoderinflammation, vilket man ju slipper ifrån vid en normal kastration där man tar bort både äggstockar och (i de flesta fall) livmoder.

Däremot måste jag inflika att det inte alls är så att all kastrering sker efter könsmognad på våra husdjur. Det är faktiskt så att det för det mesta sker innan könsmognad, men inte så tidigt som vid 8-10 veckors ålder.

Hoppas detta var svar på dina frågor.

Karin Augustsson,

Legitimerad veterinär