Oroligt marsvin

Hej,

Jag har ett marsvin som oroat oss en längre tid. Hon skriker när man tar i henne, speciellt när man ska ta upp henne, eller när man rör hennes armhålor. Veterinären har tagit skrapprover, men inget konstigt. Hon har lite pälsavfall, men inget som skrapproverna visar varför. Hon äter som hon ska, men är inte särskilt aktiv. Marsvinet beter sig även lite oroligt, springer mycket i buren.

Annons

Anonym

Veterinären svarar:

Hej,

En del marsvin ogillar beröring och är “födda så”. Om hon inte alltid varit så här blir man dock misstänksam på att hon kan ha ont eller lida av något annat. Man bör då utreda vidare vad det kan vara. Om din veterinär inte är så kunnig på marsvin, kanske han/hon kan remittera er vidare.

Det enda ni kan göra själva är att se att hon får i sig ordentligt med C-vitamin varje dag. C-vitaminbrist kan ge smärta både i huden och kroppen.

Skulle marsvinet vara ett satinmarsvin eller ha satin i släkten, kan smärtan bero på något som kallas satinsjukan. Det är en genetisk sjukdom och det finns tyvärr ingen behandling.

Hoppas det går bra!

Marianne Tornvall
Legitimerad Veterinär