När får min hund springa igen efter operationen?

Hej!

Jag har en 10 månader gammal sheltietik som opererades för sheltiehäl (slipped tendon) för 5 veckor sedan. Efter operationen har hon varit gipsad, men i förrgår fick hon ta av gipset och nu har hon ett stödbandage istället. Den ska tas av om två veckor. Vi har fått börja gå kortare 10-minuterspromenader i koppel nu, vilket är jätteskönt, men hur länge dröjer det egentligen innan hon kan börja röra sig fritt igen och springa i skogen? Jag får olika svar varje gång, beroende på vem jag pratar med. Enligt min veterinär ska hon hållas kopplad i 6 månader, medans andra veterinärer (och hundägare vars hundar gått igenom samma operation) säger att det det är ok att låta henne springa fritt redan efter 12 veckor. Jag vill inte riskera att förstöra något, men samtidigt inte hålla henne i stillhet längre än nödvändigt.

Annons

Fundersam

Veterinären svarar:

Hej!

Vad skönt att det går framåt. Återhämtningstiden varierar mellan individer och det finns inte ett enkelt svar. Jag tycker att du ska lyssna på den veterinär som har gjort operationen och/eller om du har någon sjukgymnast kopplad till din hund. Efter att ha haft gips så länge är hennes muskler och ligament försvagade. Därför är det viktigt att hon får bygga upp styrkan i sitt ben långsamt under kontrollerade former för att undvika skador vid tjuvrusningar.

Jag förstår att det är frustrerande (speciellt med en ung och livfull hund) men kämpa på.

Hoppas mitt svar kunde hjälpa dig!

Vänliga hälsningar

Linnea Jonsson

Legitimerad Veterinär