Min katt har problem med ögonen

Hej!

Jag har en katt på 7 månader. När han var ca 2 månader blev hans ögon röda, svullna och irriterade. Vi besökte en veterinär som sa att det va kattsnuva och vi fick ögondroppar. Det gick inte över så vi fick en ny sorts ögondroppar/salva. Han har inte vart hängig eller verkat må dåligt av detta på något vis. Han äter, dricker och busar med sin bror som ej haft några problem med snuva/ögonen. Var hos veterinären för kastrering men så tyckte denna veterinär att han verkade jättesjuk då ögonen fortfarande var irriterade. Har nu testat en ny salva för ögonen har hållit på en vecka utan resultat och börjar nu fundera på om det verkligen är kattsnuva eller någon bakterie. Funderar på om han kan vara allergisk eller bara extra känslig? Detta ögonproblem kommer o går ibland är ögonen mer irriterade och ibland knappt något. Känns som det är ogjort arbete med massa droppar och salva när det ändå inte blir bra. Kan han vara allergisk eller bara extra känslig?

Annons

Tack på förhand,

Ellen

Veterinären svarar:

Hej Ellen

På din beskrivning låter det precis som en lindrig form av kattsnuva. Kattsnuva består av flera olika virus som kan ge symptom från ögon och luftvägar. Både Calicivirus och Herpesvirus som ingår i kattsnuvekomplexet ligger kvar latent i kroppen och blossar upp vid tex stress. Det är nog därför du upplever att problemen kommer och går och att det inte blir bra oavsett vilken behandling du ger katten.

Man kan inte bli av med de här virusarna, utan man får helt enkelt behandla katten när den visar symptom. Oftast så blir symptomen lindrigare när de blir äldre och immunförsvaret blir bättre.

Jag antar att din veterinär undersökt så det inte är något annat problem. Jag tror inte att han är allergisk, för allergier hos katt ger inte symptom från luftvägar och ögon som hos människa, utan de får problem med klåda och utslag istället.

Hoppas detta var svar på dina frågor!

Karin Augustsson,

Legitimerad Veterinär