Lider min hund?

Hej!

Har en snart 13 årig dvärgschnauser som har diabetes sen några år. Får insulin 2 ggr per dag, blev blind för ett år sedan och vi opererade då ena ögat och han fick ledsyn. Nu har han blivit blind på det ögat också och ser ingenting, blev också döv för en tid sedan. Detta är jättejobbigt då han inte vill vara ute speciellt mycket. Min fråga är ifall du tror han lider väldigt mycket av detta, så vi borde ta bort honom, eller kan vi ha honom kvar?

Annons

Med vänlig hälsning,

Marie

Veterinären svarar

Hej Marie
Ni har en väldigt besvärlig situation nu förstår jag. Det är så jobbigt att behöva fundera på när det är dags att låta sin hund somna in.

Att både ha diabetes, vara döv och blind är nog ganska jobbigt för din hund, men det är egentligen inte lätt att avgöra om det är så jobbigt att han inte ska leva vidare. Det som oroar mig lite är att han inte vill vara ute längre, för en hund som inte vill gå på promenad har kanske inte ett så bra liv.

Hur upplever du din hund? Är han fortfarande glad och pigg eller verkar han osäker, trött eller ledsen? Om du försöker bortse ifrån dina egna känslor och vara så objektiv som möjligt – vad tror du? Eller du kanske har någon i din närhet som känner honom lite grand som kan tala om om hen tycker han verkar osäker eller rädd och ledsen numer.

Men din hund kanske inte alls är påverkad i sättet av det här? Då är det ju inga problem.

Jag har väl inte gett så många svar, men jag hoppas att mina frågor kan leda dig till att fundera över svaren och då kunna komma närmare ett beslut.

Vänligen

Karin Augustsson
Legitimerad Veterinär