Kan kattungen äta vuxenfoder?

Hej!

Vi har skaffat en kattunge som är en liten kille på 15 veckor som äter kattungefoder som han får får fri tillgång till på ett ställe under sängen eftersom han är så liten just nu och där kommer inte vår ett-åriga kastrerade katt inte åt maten.

Annons

Men problemet är att vår stora katt äter foder för kastrerade katter som han alltid har fått fri tillgång till och läste att det inte är bra för kattungar att äta sånt foder eftersom han gärna vill smaka på den maten också. Vi har inget ställe där man kan ställa det fodret som inte kattungen kommer åt. Och vi kan ju inte ha kattungematen under sängen en längre tid eftersom han kommer växa och inte få plats där under heller.

Har ni något tips hur man kan göra eftersom man inte kan ha uppsyn när dom blir lämnade hemma när man är iväg och jobbar?

Tacksam för svar!

Jenny

Veterinären svarar:

Hejsan!

Tack för er fråga, jag förstår att ni känner att det blir som ett problem. Men egentligen är det inte så farligt alls om er kattunge äter ett vuxenfoder.
Om det är en raskatt av typen Maine Coon som ska bli väldigt stor så kan det vara lite viktigare att han äter kattungemat. Men annars skulle jag inte oroa mig alls.

Han är snart 4 månader och när katten är kastrerad, som man rek att göra vid 6 mån ålder så kan de äta samma mat.

Vad ni kan göra nu är att ni ger kattungen lite extra torrfoder ibland när ni är med, som är just kattungemat, eller blötmat. Det viktiga är att den äldre katten inte äter kattungematen för det skulle göra att han blev överviktig vilket kan leda till många sjukdomar.

Så när ni inte är hemma på dagarna kan ni se till att det finns lite mat framme av vuxenmaten men inte av kattungematen.

Lycka till och God Jul!

Med Vänlig Hälsning,

Sophie Liström, leg. Djursjukskötare