Kan jag ta med katten på flyget?

 

Har en hankatt ca 4 år, vid bilresa brukar han andas snabbt öppen mun med tungan hängande utanför. Han brukar lugna ner sig vid en längre bilresa om ca 2 tim, intar en uppgivenhet. Vid framkomst tar det 1 till 2 dygn innan allt är normalt igen.

Annons

Ska tillägga att detta är en mycket lugn katt, orädd för för andra djur, fräser aldrig. Han är dock mycket rädd för människor han inte känner.

Hur reagerar en katt på flygplan i kabinen, resa till cirka 2 tim eller kanske mer vid byte?

Ska man ge lugnande av starka oljudet under resan ? Kan de dö av stress ?

Vet att han kommer bli chockad och förlamad av upplevelsen, alla fall vid start och kanske under hela resan. Är det olämpligt ? Kan man göra något som hjälper bra ?

Orolig
Veterinären svarar:

Om din katt blir så stressad av att åka bil är risken stor att han blir lika stressad eller ännu värre av att flyga. Eftersom din katt mår så dåligt av detta är mitt bästa råd att avstå från att resa med katten.

Om det inte är möjligt av olika skäl kan det vara bra att uppsöka veterinär för att få hjälp med någon form av ångestdämpande medicin inför resan.

Om katten har en bakomliggande sjukdom (som kan vara okänd) kan en enorm stress vara farlig och i värsta fall leda till dödsfall.

Linnea Jonsson

Leg veterinär