Kan jag avmaska en katt med hypertyreos?

Hej! Min 12-årga utekatt har blivit diagnostiserad med hypertyreos. Just nu behandlas han med y/d foder. Han har blivit mager och har ökad aptit, vet att det kan bero på hans värden men funderar på om han kan ha mask också, han har inte avmaskats på länge. Så jag har köpt maskmedel, en endagskur som ska göra sig av med de flesta maskar. Min fråga: Är det farligt att avmaska en katt som har hypertyreos? Eftersom det är strikt att han inte får i sig annan mat osv så vill jag vara säker på att det är ofarligt? Skulle vara Tacksam för snabbt svar.

Annons

diana

Veterinären svarar:

Hej!

Det är inte farligt. Däremot är det nog troligast att hans viktnedgång beror på hypertyreosen. Om du vill avmaska går det bra men undvik smaksatta avmaskningsmedel för att han inte ska få i sig något jod.

Vänliga hälsningar

Linnea Jonsson

Legitimerad Veterinär