Hur länge klarar katten minusgrader?

Jag har en kastrerad hankatt som är 5 år. En underbar kille som har för vana att gå ut med mig på morgonen när jag går till jobbet och komma hem när jag visslar på eftermiddagen.

Får han inte gå ut när jag går blir han toksur och visar det på alla sätt han kan (ställer till med ofog m a o). Min fråga är nu om det är att klassa som djurplågeri att han är ute 7-8 timmar i den här kylan (-10). Jag har i och för sig aldrig märkt att han verkar fara illa av det. Att hållas inne verkar i hans värld vara sju resor värre isåfall… Han har tät och fin päls, äter som han ska och mår på alla sätt bra.Vore tacksam för råd.

Annons

Pia

Veterinären svarar:

Det är alltid lämpligt att katten själv har möjlighet att välja om den vill vara inne eller ute, och när det är så här kallt tycker jag att det är ett måste. En kattlucka i dörren kunde kanske vara något? Om du inte vill ha en lucka i ytterdörren så kanske du kan ordna tillgång till ett garage eller förråd med plusgrader i där katten kan gå in och ut som han vill?

Fredrik Ståhlberg

Leg veterinär