Hur kan man lugna hundar som är rädda för smällare?

Hej!

Jag har en fråga angående min hund som är rädd för smällare, varje nyår är ingen rolig dag. Han vill inte gå ut och är väldigt stressad och kissar inomhus. Vad kan jag göra för att lugna honom? Ha radio eller tv på högt hjälper ej.

Annons

Lollo

Veterinären svarar:

Hej,

Är det bara nyår som är ett problem eller reagerar han generellt på ljud? Det finns särskilda CD-skivor med ljudspår av fyrverkerier, skott osv. Dessa kan man använda för att träna hunden att bli van vid den typen av ljud.

Man börjar då ha på ljudet väldigt lågt i början och höjer successivt volymen. Hunden ska hela tiden vara avslappnad innan man kan höja volymen, och detta är inte en träning som blir klar på en dag, utan det tar tid.

Försök att ha andra ljud på gång samtidigt under nyår, TV och/eller radio. Om hunden är rädd för blixtarna från fyrverkerier så dra ner persiennerna och ha gärna hunden i ett rum längre in i hemmet borta från fönster.

Om inget riktigt hjälper kan man kontakta sin veterinär för att få lugnande medicin. Hunden måste då undersökas innan veterinärer skriver ut medicinen, då hunden måste vara frisk och ha ett bra hjärta för att få ta sådan medicin.

Man bör också alltid prova att ge medicinen innan nyår för att veta vilken dos hunden behöver, hur länge medicinen sitter i och hur hunden reagerar. Så var ute i god tid!

Lycka till!

Karin Fürst

Djursjukvårdare, Hundinstruktör och hunduppfödare