Hur fungerar veterinäryrket?

Hej!

Jag är nyfiken på veterinäryrket så här kommer några frågor.

Vad gör du på jobbet?

Vad tjänar du i lön/mån?

Trivs du på ditt jobb?

Hur lång utbildning hade du?

Vilken skola gick du på efter gymnasiet?

Mvh, Angelica

Annons

Veterinären svarar:

Hej Angelica!

Vad roligt att du tycker att veterinäryrket låter spännande. Jag kan inte annat än hålla med dig, men jag skulle råda dig att tänka noga igenom ditt val innan du väljer att bli veterinär. Det finns många för- och nackdelar, precis som med andra jobb. Försök klura ut varför du vill bli just veterinär istället för allt möjligt annat.

Du kan läsa mer om själva veterinärutbildningen här:

http://www.slu.se/sv/utbildning/grundniva/veterinar/

I Sverige utbildas veterinärer på SLU i Uppsala och universitetsutbildningen är på 5,5 år. Innan dess givetvis gymnasiet. I länken står de grundläggande antagningskraven. Betygsmässigt har det alltid krävts höga betyg från gymnasiet.

Man kan även plugga till veterinär på universitet i andra länder, EU har ju gemensamma utbildningsregler. Man måste dock ha legitimation att jobba som veterinär i det land man tänkt jobba i, dvs. man får söka legitimation separat för Sverige och exempelvis Norge etc.

När man blivit veterinär kan man sen vidareutbilda sig på många olika sätt. Långtifrån alla veterinärer jobbar på djurkliniker. Angående hur man kan jobba som veterinär och vad man kan tjäna kan du kolla på fackets hemsida:

http://www.saco.se/Yrken-A-O/Veterinar/

Jag trivs väldigt bra på mitt jobb. Jag pluggade naturvetenskap på gymnasiet, sen pluggade jag till veterinär i Köpenhamn eftersom jag kommer från skåne. Jag blev färdig med universitetet 2006. Därefter har jag vidareutbildat mig inom både forskning och inom klinikarbete. Så man kan faktiskt säga att min utbildning fortfarande inte är färdig!

På mitt jobb gör jag olika saker. När jag jobbar på kliniken så har jag patienter hela dagarna. Jag jobbar bara med smådjur dvs. främst hundar och katter men även en del gnagare och kaniner och lite fåglar ibland. Det funkar ungefär som vilket läkarbesök som helst. Man undersöker det som behöver undersökas, tar olika prover och kanske gör man ultraljud eller röntgar. Eller så opererar man. Som veterinär gör man lite mer “allt möjligt” än som läkare.

När jag forskar så påminner det lite om lab-lektionerna på gymnasiet och dessutom läser och skriver man väldigt mycket om sina och andras forskningsresultat. Jag forskar om hjärnan och hormoner.

Du behöver absolut inte forska för att jobba på en veterinärklinik, men vissa typer av veterinärjobb kräver att du har forskarutbildat dig. Så vad du väljer att göra beror egentligen bara på vad du vill jobba med längre fram i framtiden.

Hoppas att du fick svar på dina frågor och ett bättre hum om jobbet!

Anna Olverling

Legitimerad Veterinär