Hur får vi kattungen att sluta snutta?

Vi har två hankatter som är 14 veckor och vi har problem med att den ena snuttar så extremt mycket på den andra. Vi har ni i tre veckor försökt att lyfta bort honom men han kommer som i trans och ger sig inte vilket resulterar i att vi får ligga och lyfta bort honom hela nätterna. Den andra katten säger inte till men vi ser att han börjar bli ganska sliten i pälsen under magen och därför vill vi stoppa detta innan det bildas sår eller liknande. Vi bor tyvärr inte så att vi har möjlighet att separera dem. Finns det någon salva eller liknande som man kan smörja in den andra katten med? Tratt känns som en sista utväg.

Annons

Sandra

Veterinären svarar:

Du har helt rätt i att det här beteenden är något som katten måste växa ifrån för att kunna bli en trygg, självsäker och självständig katt. Snuttandet håller annars kvar katten i beteendet/känslan den hade som liten när den diade.

Ibland kan det vara så att det behövs en krage. Det kan räcka att katten har krage i 1-2 veckor och så har beteendet bryts. När ni är med katterna så kan ni fortsätta att avbryta, inte skälla på de utan bara avbryta. Inte heller ge någon uppmärksamhet så som att börja leka, ge mat eller liknande för då kanske katten fortsätter med sitt beteende för att få uppmärksamhet. Sedan kan ni sätta på kragen när ni inte är hemma eller under kvällen/natten.

Lycka till!

Sophie Liström, leg. Djursjukskötare