Hur botar jag kaninens diarré?

Hej!

Vi har en kanin som har “diarre”. Vad kan jag göra för att få honom bättre?

Anna

Veterinären svarar:

Hej!

Eftersom du sätter diarré inom parentes antar jag att du menar smetig avföring som fastnar i pälsen där bak och inte vattentunn avföring (det senare är ett mycket akut tillstånd). Den vanligaste orsaken till de här problemen är att kaninen äter fel typ av kost. Många kaniner blir “bortskämda” med för mycket pellets, kaninblandningar, frukt, morötter, knäckebröd och annat som egentligen inte är kaninmat. De äter då för lite hö och avföringen blir då inte alltid de torra fina pluttarna som man förväntar sig. Börja med att läsa artiklar om kaninskötsel för att se om det kan vara fel på utfodringen.

Annons

Vad som kan bidra är också om kaninen är överviktig eller har smärta och/eller rörelsehinder som gör att kaninen inte kan tvätta sig normalt och plocka sina blindtarmspluttar direkt från analöppningen. Som du säkert vet äter kaninen vissa pluttar och dessa är lite mjukare. Kommer kaninen inte åt dem, kan de smeta sig fast där bak eller ligga kletiga i buren.

Det kan också vara bra att läsa artiklar om magtarmrubbningar så får du mer “kött på benen”.

Om du är det minsta orolig att din kanin har svårt att röra sig normalt eller kan ha ont någonstans, måste du söka veterinärhjälp. Förhoppningsvis är det utfodringen som är problemet och då måste ni successivt jobba på att rätta till saken. Tänk på att alla foderbyten/förändringar måste göras successivt och långsamt på kaniner. Tänk också på att om kaninen är smutsig där bak, måste man hjälpa den att hålla sig ren och torr. Man brukar behöva tvätta och torka kaninen varje dag.

Lycka till!

Marianne Tornvall,

Legitimerad Veterinär