Hjälp! Min hund är för mager!

Hej!
Jag börjar bli orolig för min östsibirsk laika hanne som är 3 år. Jag har avmaskat han  i våras och ger han mycket mat men han vägrar att lägga på sig. Har kört med Tellos högsta fetthalts foder och nu testar jag vom och hundemat. När vi är ute och går så kan han bajsa 3-4 ggr, lite per gång men fast och fint. Finns det något mer jag kan göra?

Annons

Hälsningar
Anonym

Veterinären svarar:

Hej.
Mitt svar blir lite olika beroende av om han alltid varit  mager eller om han varit normal tidigare men nu blivit mager.

Om han tidigare varit normal men nu blivit mager tycker jag att du ska låta en veterinär undersöka honom och se så inget är fel. Det är inte normalt att plöstligt magra av. Om han alltid varit mager så kan han vara en sån individ som inte lägger på hullet. Det finns inom alla arter och är inget att oroa sig över.

Det är bra att du avmaskat honom, gör det gärna 3 gånger med 3-4 veckor emellan. Sen är också frågan – äter han med god aptit? För om han gör det så skulle jag bara öka maten. Om du ger Vom och hundemat, så ge den som heter Sprint eftersom den har högst energihalt. Om han inte vill äta maten så gäller det att ge honom ett foder med så hög energihalt som möjligt för att mängden inte ska bli så stor. Om du använder Vom og hundemat Sprint så ska han äta ca 2% av sin kroppsvikt per dag. Jag vet ju inte vad din hund väger, men 30-35 kg är rätt normalt för en hane. Då borde 2% innebära 600-700 gram per dag. Eftersom du tycker att han är lite tunn så kan du ge 3% istället vilket innebär 900-1050 gram per dag.

Det finns ju även sjukdomar som kan göra att hunden inte går upp i vikt, så om han inte ökar i vikt trots avmaskning och ökad fodermängd så tycker jag du ska låta en veterinär undersöka honom. Det kan vara problem med bukspottkörteln så den inte utsöndrar de enzymer som behövs för att bryta ner maten. Det kan också vara någon inflammation i tarmarna som gör att han inte tar upp näringen och bajsar oftare.

Hoppas detta var till hjälp!

Karin Augustsson
Legitimerad Veterinär