Bajset fastnar i min kanins päls!

Hej!

Detta är en liten äcklig men väldigt viktig fråga…

Jag har en kaninhona som är 5 år ungefär och hon är överviktig. Det fastnar hela tiden bajs bakom hennes svans och det sitter superhårt jag har försökt att få av det men det går verkligen inte. Detta har hänt flera gånger men nu är det akut, det bara fastnar mer och mer. Kan en veterinär ta bort det? Jag pratade med dem och de sa “försök att ta bort det själv” men det går ju inte! Har försökt med sax ljummet vatten och så.

Annons

Vad ska jag göra?

Mvh,
Julia

Veterinären svarar:

Hej Julia!
Du har helt rätt, det är en mycket viktig fråga!
Bajsklumpen måste bort. Lyckas du inte själv, försök hitta en annan veterinär som kan hjälpa dig. Det man då måste göra är att söva kaninen, raka den, tvätta och torka den noggrant. När kaninen är rakad är det lättare för dig att hålla rent framöver.

När detta är gjort, måste du ta itu med grundproblematiken. En överviktig kanin kan inte äta sina blindtarms-pluttar och den kommer inte åt att hålla sig ren där bak. Det bästa sättet att banta en kanin är att successivt minska ner på tillskottsfodret så att kaninen till slut bara äter hö. Under förutsättning att den verkligen äter hö, är det fullt tillräckligt för en kanin näringsmässigt sätt. Kaniner blir överviktiga av som vi tycker så nyttiga saker som morötter, äpple och knäckebröd.

Hoppas det går bra!

Marianne Tornvall,

Legitimerad Veterinär