Är det skadligt om kaninen inte äter hö?

Har en kanin som är ett halvår och bott hos oss i ca en månad. Han vägrar äta hö.

Han är vrålhungrig jämt och jag lassar in hö olika sorter och blandar och allt som man ska.

Han älskar alla grönsaker och äter mycket grenar, löv och gräs som vi plockar in till honom. Kastar sig över alla typer av torrfoder för kanin, men vi ger honom väldigt lite.

Annons

Ska man ta bort all annan mat och helt enkelt “svälta ut” honom tills han föstår att han ska äta hö? Känns ju sådär. Har försökt ånga höet över vattenbad (hört att det ska ge bättre smak) men han äter ju inte ändå. Han är väldigt pigg och bajsar och kissar normalt. Börjar ändå undra vad det kan få för konsekvenser på sikt. Vad göra?

Undrar Maria och Max

 

Veterinären svarar:

Hö är så viktig kost för kaniner så jag tycker du ska fortsätta kämpa. Jag tycker dock inte att du ska svälta honom, det kan ge besvär i magtarmkanalen.

En annat trick du kan prova är att finriva morötter och blanda i höet. Det ska vara så fint rivet att din kanin har svårt att sortera ut de små bitarna och höet kommer att smaka morot.

Fungerar inte det heller får du ge små mycket du kan av grenar, löv och gräs som också är bra mat. Fortsätt att envist servera hö och hoppas på att ha till slut ger med sig.

Om en kanin äter för lite hö kan det det leda till slitage problem på tänderna och/eller magtarmsjukdomar.

Marianne Tornvall

Legitimerad Veterinär